Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ali obstajajo živila z “negativnimi kalorijami”?

Ko začnete uravnavati svojo prehrano, da bi izgubili nekaj kilogramov, je pomembno, da ste pozorni na to, kaj je na vašem krožniku. Ko ugotavljate, kako shujšati, morate imeti v mislih eno stvar: Namen je zgraditi zdravo telo, ne pa ga izčrpati. In najboljši način za to je z živili, bogatimi z antioksidanti. 

Kaj so živila z negativnimi kalorijami?

Že zdaj lahko izberete zdrav in raznolik način prehranjevanja ter namenite prednost nekaterim živilom pred drugimi, zlasti ob izboru živil, ki jih radi vključite v svoj večerni jedilnik. Pomembno je poudariti, da je izraz “živila z negativnimi kalorijami” napačno poimenovanje, saj ni živil, ki ne bi vsebovala kalorij. Vendar imajo nekateri vrste sadja in zelenjave tako malo kalorij, da je energija, ki jo telo porabi za njihovo prebavo, večja od energije, ki jo zagotavlja hrana. Negativna živila za prebavo porabijo več kalorij, kot jih dejansko vsebujejo, zato s tem dejansko ne povečate vnosa kalorij. 

Zakaj so ta živila naši zavezniki?

Tako imenovana “negativno kalorična živila” so tista, ki imajo nizek glikemični indeks in so bogata z vlakninami, ki spodbujajo tvorbo prebavnih encimov. Bodite previdni, saj njihovo uživanje ne pomeni, da boste v hipu shujšali. Če jih boste vključili v prehrano, vam bo to pomagalo sprejeti bolj zdravo rutino, ki vam bo pomagala izgubiti neželene kilograme. Poleg tega so polni hranilnih snovi in mineralov, zato nam dajejo vse, kar potrebujemo za dobro počutje in  kondicijo.

Katera živila z “negativnimi kalorijami” imamo v mislih?

Odlično živilo polne vode in mineralov je zagotovo grenivka, in če ste ljubitelji sadja je takšne izbire resnično veliko. Odločite se lahko za jagode, lubenico, paradižnik, jabolka, ali pa se razvajate celo z ananasom in melono. Če ste eden tistih redkih posameznikov, ki pa vam sadje ne diši, ne skrbite, obstaja ogromno zelenjave, ki je prav tako polna vitaminov in mineralov, ter “bogata” z nizko vrednostjo kalorij. Izbirate lahko med rdečo peso, zeleno špinačo, stročjim fižolom, gobam, zeljem, kumaram, šparglji, korenjem, brokolijem, artičokam, solato endivjo, cvetačo, bučkam, …ipd.

Vse zelenolistne rastline so nizkokalorična živila, pa naj gre za špinačo, rukolo ali ohrovt. Ko jeste zelenolistno zelenjavo, se oskrbite z velikimi količinami antioksidantov, kot sta vitamina A in C, ter mineralov, kot sta železo in kalcij.

Pred večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte s prehranskim svetovalcem!

Kaj si boste torej privoščili danes?

Tvoj komenatr

Naroči se na e-novičke

Subscribe to the updates!